Cara mencerdaskan otak dengan makan ESP & LECITHIN

Mak mentua KakSar pernah bagitau, asyik lupa sejak2 akhir ni.. lalu kakSar dengan gembiranya mencadangkan supplement  ESP dan lecithin.

wo wo wo wo… nanti dulu..

Kenapa lecithin ? kenapa ESP pulak?

"Lecithin kan untuk kurus, apsal bagus utk otak pulak?"
"ESP bukan ke untuk tambah susu , awat cadang ESP pulak ni?"

Meh nak habq naaa…

Allah ciptakan alam ni sangat unik dan hebat. satu benda ada banyak fungsi tau, bukan takat satu fungsi je.

Macam kita la, diciptakan bukan hanya untuk kuasai satu benda je, kita boleh jadi terror dalam macam2 benda. Contohnya memasak. Tak belajar kulinari pun boleh jadi chef :D, kat dapur sendiri leee.. hehehe

Kalau lah korang tau, Lecithin, asid amino (ESP), vitamin B & elektrolit (Ca, Mg, Ch) adalah nutrient yang penting untuk otak kita menjalankan fungsi dgn baik. otak kita tersangat sensitif, kalau kurang nutrient sikit je pun dah mula la dia jadi weng.

Komponen dalam lecithin (kolina) & komponen asid amino (especially Tryptophan) adalah precursor (benda yang wajib ada) untuk perjalanan neurotransmitter (sejenis chemical dalam otak yang menghantar signal ke neuron, takde precursor, neurotransmitter berkurang, signal pun berkurang… mula la otak sel otak tak boleh nak berhubung…).

Lalu apa yang berlaku ?  signal tu terganggu & kita akan alami masalah2 contohnya...

- depress- kebimbangan- susah tido atau asyik nak tido je- PMS- asyik teringat nasik
====> tanda badan kita kekurangan Tryptophan iaitu sejenis asid amino & elektrolit
- rasa inferior- asyik down- rasa orang lain semua hebat, aku je tak
====> tanda badan kita kekurangan vitamin B
- takde cita2- takde semangat- takde sebab untuk hidup- takde rasa excited nak berjaya
====> tanda badan kita kekurangan phenylalanine (sejenis asid amino)
- lost fokus- asyik blur- selalu lupa
=====> tanda kekurangan kolina (komponen dlm lecithin)

Haaa... jadinya marilah kita cukupkan keperluan otak kita. Takde la rasa nak down2 lagi

Oleh kerana itu, sebenarnya semua orang wajib ambil:

- ESP
- Lecithin
- B Complex
- Performance Drink
- Vita-Lea

Untuk fungsi otak yang baik dan optimum!


Buka puasa nanti jangan lupa telan semua2 tu.


Nak set ni, boleh roger kakSar

sarah m

Saya ibu berkerjaya dua cahaya mata. Berkongsi untuk manfaat semua. Pengamal suplemen Shaklee sejak 2012. Rasanya setakat ini Shaklee supplemen paling berkesan pernah saya amalkan.Hubungi saya untuk mendapatkan supplemen Shaklee :maisarahmohamad.uv(at)gmail.com sms/whatsapp/telegram 0132015399.