Rahsia Kunyah Ais
Korang tahu tak sebenarnya ada rahsia di sebalik unyah ais ni?

Ais memang sedap sebab beri rasa sejuk sebab semua orang suka minum air sejuk-sejukkan.


Lagilah budak-budak kan. Suka sangat makan ais.Tapi, korang tau tak sebenarnya gigit-gigit makan ais ni sebenarnya simptom-simptom kekurangan zat besi dalam darah?


Kebiasaan mengunyah ais ini dipanggil Pagophagia memberi petanda yang dekat dengan penyakit anemia. Hubungan dekat yang dimaksudkan adalah ais menjadi tanda fizikal apakah seseorang kekurangan sel darah merah. Anemia adalah keadaan seseorang mempunyai jumlah sel darah merah di bawah paras normal. Anemia kronik berbahaya kerana mengakibatkan kerosakan jantung, otak dan organ tubuh lain, dan paling teruk, boleh menyebabkan kematian.

Mayo Clinic menyatakan dalam laman webnya,  apabila seseorang mengambil ais dalam frekuensi yang kerap, sudah dapat dipastikan bahawa dia mengalami gejala anemia. Dalam dunia perubatan, kebiasaan mengunyah ais batu termasuk dalam kategori Pica, iaitu masalah perubatan yang mencerminkan keinginan untuk makan sesuatu yang tidak mempunyai nilai pemakanan.


Senangkan ada petanda begini.


Jadi, sekiranya ada ahli keluarga yang sikit-sikit makan ais, sikit-sikit ais dikunyah2... Hadiahkanlah mereka multivitamin atau mealshake.Dua-dua boleh memenuhi keperluan zat besi mereka.Jom hadiahkan satu untuk mereka hari ini!


sarah m

Saya ibu berkerjaya dua cahaya mata. Berkongsi untuk manfaat semua. Pengamal suplemen Shaklee sejak 2012. Rasanya setakat ini Shaklee supplemen paling berkesan pernah saya amalkan.Hubungi saya untuk mendapatkan supplemen Shaklee :maisarahmohamad.uv(at)gmail.com sms/whatsapp/telegram 0132015399.