Mexico luluskan vaksin denggi pertama dunia


Pihak berkuasa kesihatan Mexico telah meluluskan vaksin pertama untuk mendapat penerimaan rasmi bagi penggunaan terhadap virus denggi, yang menyebabkan kira-kira 100 juta mengalami demam denggi setiap tahun, kebanyakannya di Asia, Afrika dan Amerika Latin.
Vaksin denggi pertama dunia ini telah menjalani ujian ke atas 29,000 pesakit di seluruh dunia menurut Agensi Keselamatan Perubatan Persekutuan. Ia berkata pengeluar vaksin itu telah membuktikan keselamatan dan keberkesanannya, tetapi tidak memberitahu vaksin tersebut.
Dalam satu kenyataan berasingan, Sanofi Pasteur berpangkalan di Perancis Lyon, mengenal pasti vaksin sebagai Dengvaxia.
Mexico berkata vaksin itu bertujuan untuk orang umur 9-45 dan akan digunakan di kawasan di mana penyakit ini adalah lazim.
Menurut laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia diterbitkan pada akhir 2014, vaksin itu mempunyai kadar purata keberkesanan tentang 60.8 peratus dalam melindungi daripada empat jenis denggi tersebar. Sanofi berkata vaksin yang telah ditunjukkan untuk "mengurangkan denggi kerana keempat-empat serotype (strain) dalam dua pertiga daripada peserta," jumlah yang sama dengan kadar 65.6 peratus melaporkan dalam kajian yang diterbitkan pada bulan September oleh New England Journal of Medicine. Peratusan yang agak rendah untuk vaksin. Vaksin yang sama campak dan polio adalah lebih daripada 95 peratus berkesan.
Walaupun peratusan keberkesanan adalah rendah, Dengvaxia muncul untuk menjadi berkesan dalam melindungi orang daripada demam denggi berdarah. Ia boleh menyebabkan pendarahan dalaman, kejutan, kegagalan organ dan kematian.
Sanofi berkata dalam satu kenyataan bahawa dadah "menghalang 9 daripada 10 kes denggi yang teruk dan 8 daripada 10 dirawat di rumah sakit akibat demam denggi."
Lain pula ceritanya dalam Negara kita. Kementerian Kesihatan Malaysia masih belum mengambil keputusan mengenai perkara tersebut.
Pertengahan 2015, Kementerian Kesihatan mengumumkan vaksin denggi itu bakal disediakan di Malaysia dan akan diberikan secara percuma. Beberapa bulan kemudian, pihak kementerian menarik balik keputusan kerana data kajian yang diberikan tidak cukup untuk penggunaan vaksin pada skala besar.
Selain itu, kebimbangan utama kakitangan kesihatan Malaysia ialah keberkesanan keseluruhan bagi vaksin itu hanyalah 60% yang bermaksud  40% daripada mereka yang disuntik vaksin masih berkemungkinan dijangkiti denggi, mungkin demam tahap lemah sahaja. Apa pun, pastinya bukan mudah untuk kakitangan kesihatan menerangkan hal ini kepada ibu bapa yang anaknya dijangkiti denggi walaupun divaksin.
Kak Mai rasa, kalau buat penerangan elok-elok, rasanya okey je. Biasalah, benda baru orang paling takut risiko yang akan di hadapi. Tapi nak paling selamat, ikutlah langkah pencegahan yang biasa itulah. Paling penting, jaga persekitaran dan tingkatkan tahap imun paling sihat. Insya Allah. Doa sentiasa pada Allah.

Eh Shaklee pun ada set yang bagus untuk demam denggi ni. Sangat membantu..

Nak tahu lebih lanjut, tunggu...

Maisarah
SIDPRO 890066
0132015399

sarah m

Saya ibu berkerjaya dua cahaya mata. Berkongsi untuk manfaat semua. Pengamal suplemen Shaklee sejak 2012. Rasanya setakat ini Shaklee supplemen paling berkesan pernah saya amalkan.Hubungi saya untuk mendapatkan supplemen Shaklee :maisarahmohamad.uv(at)gmail.com sms/whatsapp/telegram 0132015399.