kuruskan badan dengan cepat dengan tambah otot

"Orang yang ada otot susah nak gemuk, lemak pun takut nak dekat."

Tu nutritionist yang cakap. Dengan pantas saya tangkap pernyataan itu.

Lepas tu beliau explain lagi.

"Bila otot banyak, lebih banyak aktiviti pembakaran lemak dapat dijalankan"

Oh patutla. Otot sikit, takde sape nak bakar lemak. Tak padan orang kata. Maka lemak makin bertambah. Dan bertambah.. I seeee....

Dah tu macam mana pulak nak dapat otot? Garu kepala jap saya..

"Kena makan protein secukupnya dan buat senaman"

Ooh begitu. Baru saya tahu. Dan paling best maklumat yang saya dapat

"Protein paling bagus adalah protein tumbuhan sebab mudah diserap oleh badan berbanding protein haiwan."

Oh ye ke??

Kan best kalau nak otot boleh beli macam beli daging kat kedai.. Malangnya tidak mungkin begitu.. Kena makan protein dan bersenam untuk bina otot.. No shortcut macam kat desktop computer..

"Protein ni penting sebagai makanan sel. Lagi-lagi ada 9 asid amino (unit-unit kecil protein) yang memang badan tak hasilkan. Memang kena ambil sumber luar. Contohnya ESP. ESP ni protein tumbuhan, ada 9 asid amino perlu yang tak dihasilkan oleh badan."

Saya pun buat pengakuan untuk tarik perhatian. Saya dah makan ikan, ayam daging dan susu. Macam mana tu?

"Protein haiwan ni lama nak proses sebab ia lebih kompleks berbanding protein tumbuhan. Proses diuraikan jadi lebih lama. Maka ia  lambat diserap oleh badan.

Possibility untuk tidak dihadam juga sangat tinggi, dan ia boleh masuk dalam salur darah dan boleh hasilkan reaksi alahan sebab tak hadam tadi dan ia dikenali sebagai benda asing dalam darah, yang takkan diserap oleh sel sebab tidak  berguna, bahkan memudaratkan.

Protein haiwan ni umpama kita beli baju kahwin kat kedai bundle. Kita dapat baju yang kita suka tapi kena ubah sana sini, sebab nak ikut saiz dan juga nak letak aksesori yang kita suka. Maka nak pakai ia amik masa lebih lama... Lepas tu ada pulak aksesori sedia ada yang kita tak mahu... Yang tu jadi sampah pula....

Protein tumbuhan pula umpama kita terus ke kedai yang kita boleh pilih kain yang kita nak, baru dan cantik, memenuhi citarasa, boleh pula beli aksesori yang padan dan kena dengan kain, kemudian boleh hasilkan baju ikut saiz badan... Smooth je... Terus boleh buat ikut citarasa dan tiada pembaziran.

Barulah daku paham...

Kurang protein apa jadi?

"Lemak bertambah, otot mengecut, jadi g.e.m.u.k😂😂😂!

Mana yang nak tambah otot, boleh ambil ESP, protein tumbuhan paling boleh dipercayai...

Sebab apa ESP boleh dipercayai?

-Ia semula jadi, soya non GMO tau
-Diproses tanpa alkohol
-mengandungi 9 asid amino perlu yang tidak dihasilkan oleh badan
-Diproses tanpa haba
-Sumber protein
-Sumber tenaga
-mengenyangkan dan bagus untuk mereka yang diabetik

Eh macam mana nak tahu cukup ke tak protein saya makan sekarang?

Ehem. Cuba belek badan. Mana lebih banyak. Otot ke lemak?😝

Dan paling best, tengok apa jadi bila otot banyak macam Tomoko Kanda, nampak muda je..padahal umur dah 48 tu..

Nak protein?  pilihlah ESP!

#esp
#whatsapp0132015399
#tsunamishaklee
#teamrock


sarah m

Saya ibu berkerjaya dua cahaya mata. Berkongsi untuk manfaat semua. Pengamal suplemen Shaklee sejak 2012. Rasanya setakat ini Shaklee supplemen paling berkesan pernah saya amalkan.Hubungi saya untuk mendapatkan supplemen Shaklee :maisarahmohamad.uv(at)gmail.com sms/whatsapp/telegram 0132015399.