Turunkan kolesterol dengan Vivix

Banyak sangat dah kes, stroke menyerang waktu paling tak disangka2. Masa meeting, masa bersukan dan yang ni masa memandu!



Lagi menakutkan, makin ramai orang muda.Belum 30 tahun lagi pun, dah kena stroke.

Harus lah kakSar nak ingatkan sesama kita. Makan daging tu, makanlah. Tapi jangan lupa control serba sedikit. Bukan pasal takut gemok atau boroi sangat. Tapi takut datang sakit2 sebegini tiba-tiba.

Lebih baik kalau ambil Phytocol, Omega, Vita-E, Lecithin, GLA & Vivix. Supaya ter control lah sikit lelemak sama kolestrol yang masuk badan, lagi2 pada musim perayaan.

Bukan hanya untuk diri sendiri je tau. Tolong beri juga kepada pasangan2 kita (lagi baguih kalau seluruh keluarga). Supaya apa? Supaya semua sihat tak menyusahkan kita pulak karang dengan sakit macam2.

Stroke ni punca apa?

Sebab kolestrol tinggi dalam badan dan telah membuat saluran tersumbat. Maka jadilah stroke. Darah tak boleh sampai kat kawasan yang berlaku stroke sehingga boleh membawa kematian.

Contoh macam serangan jantung ni.



Bila sebut kolesterol ni, Kak Sar pasti semua orang pun takut kan? Dia sangat berkaitan dengan penyakit2 kardiovaskular (sakit jantung), stroke dan sebagainya macam sedara kat atas tu. Sampai meninggal. Innalillahi wainna ilaihi rojiuunnn. Mati. Mestilah takut.

Tapi Kak Sar nak bagitau kolesterol ni sebenarnya penting untuk tubuh kita tau. Kita perlukan kolesterol untuk:-


- Pembinaan membran sel. Membran sel ni kerjanya melindungi sel kita & mengawal aktivti keluar-masuk macam2 benda ke dalam sel kita.
- Untuk metabolisma vitamin2 larut lemak ---> A, D, E, K
- Untuk penghasilan hormon
- Untuk penghasilan jus hempedu.



Justeru badan kita kena ada kolesterol, tapi dalam kuantiti seperti di bawah:-

LDL (kolesterol jahat) ---> tidak melebihi 2.6 mg/dL

HDL (kolesterol baik) ----> mesti lebih dari 1 mg/dL

Jumlah total kolesterol ----> mesti kurang dari 5 mg/dL

Kalau korang yang biasa buat blood test dan ada bahagian kolesterol tu, cuba korang tengok korang dalam  range mana.

Kak Sar nak kongsi, kolesterol dalam badan tak ditentukan oleh saiz badan. Badan besar ke badan kecik ke, boleh jadi kolesterol tinggi atau rendah.

Ada orang kurus kering tapi kolesterol sangat tinggi...

Ada orang comel tembam-tembam gitu, tapi kolesterol rendah.

Apakah faktor yang menyumbang kepada tingginya kolesterol seseorang:-
--- Pemakanan. Yang ini yang paling dominan lah kalau kita kat Malaysia ni. Sebab syurga makanan katanya.
--- Stress. Yang ini pun ye. Tidak terkecuali.
--- Merokok. Toksah cakap. Penyumbang utama nii.
--- Hati yang tidak sihat. Liver problem.
--- Pengambilan alkohol dan ubat-ubatan yang tidak dikawal (misalnya asal nak sakit atau sakit je makan ubat walaupun tanpa preskripsi. bahaya tau).

Secara langsungnya,  kita dapat kolesterol dari makanan kita, dan dari hati. Hati pula akan release kolesterol bila kita makan makanan yang mengandungi trans fat dan lemak tepu.

Dan juga bila ada sel kita rosak, hati akan release kolesterol utk kerja-kerja penyembuhan.

Bila kita stress pun hati akan rembeskan kolesterol.


Kalau kita tak kawal semua perkara ini, contohnya tak makan Vivix, tak makan B Complex untuk kawal stress, hati kita terus membekalkan  kolesterol ke dalam salur darah.

Ketika ini, walaupun jaga makan, kolesterol masih juga tinggi.



Badan kita ni perlukan penjagaan yang holistik atau keseluruhan. Kita tak boleh nak jaga satu bahagian sahaja, bahagian lain kita biarkan. Tidak boleh begitu kawan2. Semua sekali kena jaga.

Jadi teruskan mengambil vitamin seperti B Compleks, Vitamin C dan Multivitamin Vitalea. Sentiasa check paras kolesterol masing2, pasangan, ibu bapa dan sesiapa yang rapat dengan kita, kalau skala mereka tak menepati paras kolesterol yang sihat, jom beli Phytocoldan topup dengan Vivix sekali.



Vivix tengah promo bulan ni. Untung dan murah.

Jom order dua botol, dapat FREEEEEEEEEEEEEEE membership.

Kak Sar,
Sirap merah kegemaran ramai!!!

sarah m

Saya ibu berkerjaya dua cahaya mata. Berkongsi untuk manfaat semua. Pengamal suplemen Shaklee sejak 2012. Rasanya setakat ini Shaklee supplemen paling berkesan pernah saya amalkan.Hubungi saya untuk mendapatkan supplemen Shaklee :maisarahmohamad.uv(at)gmail.com sms/whatsapp/telegram 0132015399.