Hobi yang mendatangkan duit?

Hobi untung untung...

Selain bershaklee, hobi saya kalau nak disenaraikan panjang berjela-jela... Perasan semua benda hobi.. Hehehe

Membaca, hobi tegar... Baca je lah apa saja.. Janji dapat baca. Sambil potong bawang, surat khabar depan mata sempat baca satu dua column... Kalau naik kete baca map... Kalau jadi co pilot baca sign board... Hehehe

Jadi dengan membaca ni.. Macam2 skill boleh gilap dan boleh dapat... Bergantung kita nak ke tak nak. 

Lagi zaman semua dihujung jari... Nak menjahit baju kurung.. Keluar langkah demi langkah jahit baju sambil tunjuk gambar... Kalau rajin membaca bab ni.. Boleh bukak kedai you... Ramai kan bukak kedai online.. Jahit baju kat rumah sambil jaga anak.. huntong sangat tu....

Hobi kedua memasak... Perasan kalau duk kat dapur tu rasa macam chef antarabangsa... Siap pakai apron.. Tapi dah lama tak pakai sebab anakku koyak rabakkan dia... Eh patut ganti lain.. Cuma sejak tiga beranak je kat rumah hari tu.. Skill kena pendam jap. Nak makan sorang je.. Kadang2 datang angin kus kus masakla sebab nak ikut selera anak. Permintaan harus dipenuhi. 

Bila dah hobi masak, cerita2 masak memang jadi hobi untuk tengok pulak. Kannnn... Sifirnya begitu.

Antaranya hobi ku tengok chef masak seperti naked chef Jamie Oliver, Anna Olson dan lagi sorang mamat tu kat afc, Chef Michael Smith.

Chef Michael ni spesel sikit. Sebab hari-hari duk tengok dulu... Sebab dapur dia best. Terpaut hatiku ngan design dapur dia. Jadi daku deco sikit dapur ikut design dapur dia. Sikit je. Jadilah. Guna duit bonus gak.. Haha 

Sekarang, jaman cerita masak2 korea plak daku tengok... 3 meals a day.. Yang ni menarik. Korang patut tengok. Ada dua lagi cerita. Tetiba tak ingat plak. Haha... Lenkali cerita.

Hobiku yang lagi satu menjahit.. Sampai daku siap beli mesin jahit dan mesin jahit tepi. 

Satu mesin tu dah lama, beli ngan mak kawan pada tahun 2006 lagi.. Sekarang pun boleh pakai lagi.. Buat jahit baju kurung ngan langsir..otter seluar pun guna mesin ni gak. Guna je apa ada selagi boleh...

Mesin lagi satu mesin jahit tepi... Yang ni baru lagi... Alamak tahun bila beli... Dalam 3-4 tahun lepas.. Guna duit bonus..dua-dua mesin pun guna duit bonus tau..

Sekarang nampak macam tak berapa nak pakai kan.. Manalah tahu.. Buat persiapan akan datang jika bekerja daripada rumah....

Hobi-hobiku ini... Buat buat daku banyak belajar benda baru tau... Saya ni orang teknikal. (bukan teknikal engineering dsb). Suka buat kerja2 teknikal yang disebut di atas tu... Bila dah lama buat, akan nampak dia punya tip dan tricks supaya boleh improve...

Belajar melalui pengalaman. Hobi ni akan buat kita jadi lebih matang. Jadi jangan pandang remeh bila orang cerita tentang hobi. Pada kita nampak biasa..pada dia luar biasa... 

Saya sokong semua yang ada hobi.. Tapi pastikan hobi untung-untung tau......

Maisarah Mohamad
Tengah riki-riki gambar apa daku nak masuk sini heheh banyak sangat... Sape hobi sama angkat tangan yuk!

#tsunamishaklee
#landmarkstudy
#shakleeeffect
#liveamazing
#tim6awesome

sarah m

Saya ibu berkerjaya dua cahaya mata. Berkongsi untuk manfaat semua. Pengamal suplemen Shaklee sejak 2012. Rasanya setakat ini Shaklee supplemen paling berkesan pernah saya amalkan.Hubungi saya untuk mendapatkan supplemen Shaklee :maisarahmohamad.uv(at)gmail.com sms/whatsapp/telegram 0132015399.